Druipvrije linde essentieel onderdeel vernieuwde Westzijde Zaanstad

Sinds enkele jaren is de gemeente Zaanstad bezig met het opknappen van de openbare ruimte van de Westzijde; een grote operatie door de vele belangen en disciplines. Er is gekozen om het groen bovengronds te halen, zodat eventuele problemen in de toekomst (beknellen van kabels en leidingen door wortels) voorkomen kunnen worden.


De boombakken van cortenstaal hebben door het slimme ontwerp het nuttige met het aangename gecombineerd. De bomen hebben meer ruimte, er is meer groen aan het straatbeeld toegevoegd en het creëert zitplaatsen voor het winkelend publiek. Daarbij is het fijn dat de linde, Tilia mongolica ‘Buda’, druipvrij is.

Boomkwekerij Udenhout heeft in totaal zestig van deze druipvrije lindes geleverd. De laatste lindes zijn in juli geleverd. Deze zomerlevering was mogelijk door de kokoskluit. Bij het rooien van de lindes zijn de kluiten omwikkeld met speciale kokosmatten. De matten zijn lucht- en waterdoorlatend, de kluit ontwikkelt een fijn wortelstel.

Dankzij de kokoskluit konden de lindes geleverd worden in de zomer en loopt het project geen vertraging op. De multifunctionele cortenstalen bakken, de druipvrije lindes en het groen in combinatie met de gebakken klinkers geeft de Westzijde weer uitstraling en karakter.