Bezoekers aan het woord

In gesprek met een bezoeker in de Slimme Wijk

In de Slimme Wijk op Vakbeurs Openbare Ruimte liepen wij architect stedenbouwkundige Onno Trim tegen het lijf. Onno Trim heeft een adviesbureau op het gebied van de ruimtelijke ordening. Benieuwd naar zijn beweegredenen voor een bezoek aan de Slimme Wijk op de beursvloer gingen we een kort gesprek met hem aan.


“Ik ben naar de Slimme Wijk gekomen om meer informatie te verkrijgen over burgerparticipatie. Momenteel werk ik namelijk aan een project waarin burgerparticipatie een belangrijke onderlegger is voor het uiteindelijke resultaat van dat project. Ik heb zojuist een voordracht in het Wijktheater van de Slimme Wijk bijgewoond. Dit was zeer interessant, met name omdat de spreker via internet een integraal programma schrijft waarmee, ook vanuit huis, burgers kunnen anticiperen op de problematiek of planvorming binnen een gemeente. In dit geval ging het om gemeente Capelle aan den IJssel. Burgerinitiatief is zeer belangrijk voor planontwikkeling. De presentatie gaf voldoende informatie over hoe je dat kan vormgeven.”

In gesprek met een bezoeker op Het Plein

Op Het Plein trokken we projectcoördinator Patrick Danker aan zijn mouw. Hij is werkzaam bij Aannemersbedrijf Van Gelder. Wij waren nieuwsgierig naar zijn indruk van Vakbeurs Openbare Ruimte.


“Ik ben hier met een aantal collega’s en we vinden het interessant om nieuwe innovatieve ideeën te zien. Het Plein is daar geschikt voor. We zijn er nog maar net, maar ik heb al wat goede ideeën gespot op het gebied van water. Wateradaptatie is een onderwerp dat op dit moment enorm speelt. Wij moeten het ook meenemen in onze werkzaamheden. Hoe kunnen we water beter verwerken? Wij hebben veel opdrachtgevers in het recreatiegebied die ons vragen een stuk ontwerp mee te nemen in de opdracht. Ik heb net een soort doorgroeiblok, grasbetonblok, gezien. Deze innovatie kunnen wij zeker meenemen in zo’n ontwerp richting een opdrachtgever. Mijn indruk van Het Plein is dat het leuk opgezet is. Er is veel groen, het is ruimtelijk, er zijn nieuwe innovaties te ontdekken en het is heel netjes georganiseerd.”

In gesprek met een deelnemer van de Circulaire Route

Voor de ingang van de kas in hal 2 treffen wij Rolf Jonker aan. Hij is werkzaam bij gemeente Rotterdam als projectleider digitaal beheren en bouwen en stond op het punt om te beginnen aan de Circulaire Route. Voordat de tour echt van start ging stond hij open voor een kort gesprek met ons.


“Ik doe mee aan de Circulaire Route van Cirkelstad, omdat ik mij bij gemeente Rotterdam bezighoud met de vraag hoe digitaal beheer, bouwen en data een paspoort kan zijn voor de circulaire ambitie van de gemeente. Ik ben benieuwd waar andere bedrijven, gemeenten en opdrachtgevers mee bezig zijn en hoe zij dat aanpakken. Ik hoop dat de tour mij inspiratie en nieuwe ideeën brengt en laat kennismaken met bedrijven waarmee ik verder in gesprek kan gaan.”