Waar beweging, spelen en sociale ontmoeting voor jong en oud samen komen

Een sportparkje voor senioren in Zaandam, gewoon op straat

Woensdag 28 augustus werd het senioren sportparkje aan de Straat Davis te Zaandam geopend door de wethouder Sport van de gemeente Zaanstad. Een mooi initiatief waarbij verschillende instanties de handen ineengeslagen hebben. Sporttoestellen voor senioren niet alleen uit de wijk maar ook daarbuiten, met om te beginnen eens per week verzorgde trainingen.

Opdracht

De opdracht vanuit de gemeente voor FlexiBilo Speeltoestellen – Huisman Hoveniers was het ontwerpen en realiseren van een gezellige sportlocatie voor ouderen, waarbij de locatie uitnodigend is voor beweging en sociale ontmoeting. De sportplaats ziet er nu nog wat kaal uit, echter deze wordt nog mooi aangekleed met bomen en andere beplanting.


Centraal op de sportplaats staan een drietal banken in een kring met fietspedalen, waarvan één voor rolstoelgebruikers. Naast het fietsen heeft deze opstelling ook een sociale functie. Er staan verschillende toestellen waarmee men oefeningen kan doen voor verschillende lichaamsgroepen, zoals draaien voor de armen, een hellingbaan en stap- en evenwichtsoefeningen. Daarnaast is er een jeu de boules baan met bank; een grote sociale functie gecombineerd met beweging. De sportplaats wordt aangekleed met beplanting en bomen voor een gezellige ervaring.

Toestellen

De keuze van de verschillende toestellen lag voornamelijk bij de toekomstige gebruikers en opdrachtgever. Er zijn diverse toestellen van het eigen duurzame merk FlexiBilo Buiten Sport toegepast in combinatie met toestellen van andere leveranciers. Hiermee is de mogelijkheid voor een totale work-out gecreëerd.

‘De sportplaats wordt aangekleed met beplanting en bomen voor een gezellige ervaring’

Locatie en lessen

Dat het sportparkje op deze locatie is gekomen komt door de vraag vanuit de wijk en omdat de plaatselijke wijkmanager zich hiervoor heeft ingezet. Echter ook mensen van buiten de wijk zijn van harte welkom. Men is op het moment zeer enthousiast en hoopt dat er meerdere van deze locaties worden gerealiseerd binnen de gemeente.


De wekelijkse gratis lessen worden verzorgd door Sportbedrijf Zaanstad. Er is gekozen voor een vast tijdstip in de week en men hoeft zich niet in te schrijven. De saamhorigheid van meerdere ouderen maakt de stap om te komen kleiner dan bij een sportschool welke voornamelijk door jongere mensen wordt gedomineerd.


Het senioren sportparkje is gelegen aan de Straat Davis in Zaandam. Deze locatie was al voorzien van een uitgebreide speelplaats en een Cruijff Court, met de toevoeging van deze sociale sportplaats voor ouderen is de sport- en speelplaats compleet en geschikt voor alle leeftijden.

Vergroening

De schreeuw om vergroening van onder andere steden wordt steeds luider. FlexiBilo Speeltoestellen is onderdeel van Huisman Hoveniers en hoe mooi is het om sport en spelen te kunnen combineren met groen, want als dit kan binnen een groene omgeving is dat nog mooier en gezonder. Bij de ontwikkeling van het ouderen park zijn dan ook diverse bomen en beplanting meegenomen. Beplanting wordt dan ook zoveel mogelijk, afhankelijk van de wens van de klant, door het bedrijf geïntegreerd.

‘Bij de ontwikkeling van het ouderen park zijn diverse bomen en beplanting meegenomen’

Voor jong en oud

Naast dit sportparkje in de gemeente Zaanstad heeft FlexiBilo Speeltoestellen – Huisman Hoveniers afgelopen seizoen ook het bestaande calisthenics sportpark in park De Uitvlugt in Purmerend uitgebreid met diverse rvs fitness toestellen. Door het combineren van diverse toestellen voor verschillende leeftijdsgroepen gecombineerd met professionele begeleiding wordt er een serieuze aanleiding gecreëerd voor beweging door jong en oud.


FlexiBilo Speeltoestellen – Huisman Hoveniers bv

Zaandam

T 075 61 60 502

www.flexibilo.nl