30 jaar Straatbeeld

Straatbeeld bestaat 30 jaar. Dé inspiratiebron op het gebied van ontwerp, inrichting en beheer van de openbare ruimte vierde dat op Vakbeurs Openbare Ruimte 2019 met een Rad van Fortuin en een tentoonstelling over hoe blad en openbare ruimte zich in de afgelopen dertig jaar ontwikkelden.

Straatbeeld ontstond 30 jaar geleden op initiatief van Frank Bekker, in een tijd dat ‘ontwerper, inrichter of beheerder’ van de openbare ruimte zich als vak ontwikkelde. Dertig jaar later is die openbare ruimte relevanter dan ooit. De openbare ruimte nodigt uit om in te verblijven, vergroent met het oog op klimaatadaptatie en welbevinden, verslimt door toepassing van de laatste technologieën, wil inclusief zijn en vooral: hij is van ons allemaal. Meer dan ooit praten burgers, bewoners en gebruikers mee over doel en inrichting.

De eerste edities van Straatbeeld werden gedrukt in zwartwit en besteedden vooral aandacht aan herinrichtingsplannen, met fraaie bijdragen van trotse bestuurders en creatieve ontwerpers. Het tegenwoordige Straatbeeld stelt de openbare ruimte als visitekaartje nog steeds centraal, met aandacht voor innovaties, slimme producten en duurzame ontwerpen.

Op de VOR kwam de geschiedenis van Straatbeeld aan bod aan de hand van vijf thema’s: Groen, Sport, spel & bewegen, Verlichting, Ontwerp & Inrichting en Toegankelijkheid. Beursbezoekers werden uitgenodigd hun ideeën te geven over de kwaliteit van de openbare ruimte nu en hun visie op de toekomst.

In de decembereditie besteedt Straatbeeld speciale aandacht aan het jubileum met bijdragen van ontwerpers, producenten, gebruikers en experts.