Tijd voor stijl

De economie trekt aan. Tegelijkertijd willen veel steden en regio’s graag hun eigen identiteit benadrukken. De fraaie gietijzeren masten van GHM Eclatec kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren, zowel in klassieke als in moderne stijl.

De ontwerpen van deze gietijzeren kandelaars zijn geïnspireerd op de grote kroonluchters van het theater. Deze lichtmasten, 8 meter hoog en 2,50 meter breed, hebben 31 lichtbronnen en staan in Nantes.

Tekst: Peter Bekkering


Martin van Stigt Thans is sales manager Nederland van GHM Eclatec BV. Het Franse bedrijf is een samenvoeging van GHM SA, dat zich al sinds 1840 met gietijzer en staal bezighoudt, en Eclatec SAS, dat zich richt op openbare verlichting en terreinverlichting. De combinatie van gietijzer en verlichting leidt tot bijzondere projecten met een unieke uitstraling, vertelt Van Stigt Thans. “Gietijzer wordt vaak alleen nog toegepast in klassieke masten, maar GHM Eclatec maakt met gietijzer naast die klassieke masten ook moderne lichtmasten en soms zelfs complete kunstobjecten. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een keur aan moderne ontwerpers.” Het voordeel van het materiaal gietijzer, aldus Van Stigt Thans, is dat een architect, ontwerper of kunstenaar er elke vorm aan kan geven die hij wil.

“Je kunt het daarom geheel aanpassen aan de wensen van de klant en er zo echt een gepersonaliseerd ontwerp van maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld spelen met de wanddikte en de structuur van de mast.”

GHM Eclatec richt zich met name op de bijzondere projecten, vertelt Van Stigt Thans. “Het is voor de ‘specials’, waar je een aparte uitstraling en klasse aan wilt geven, en niet voor de gewone lantaarnpalen. Daarvoor is gietijzer te duur in vergelijking met staal en aluminium.”
Het bedrijf richtte zich tot nu toe in Nederland meer op de ‘gewone’ markt, waarbij standaard materialen werden toegepast. Zo leverde het bedrijf al klassieke masten op de Amsterdamse grachten en in Breda. “Die stap was nodig om in Nederland een basis te leggen.”

“In Frankrijk zijn er tien grote steden waar trams rijden. In negen van die steden hebben wij de trammasten geleverd.”

Nu is het echter tijd voor een volgende stap en wil het bedrijf zich graag profileren als leverancier van ‘specials’. “We willen nu ook in Nederland laten zien wat we kunnen.” En dat komt goed uit, aldus Van Stigt Thans. “Omdat de economie aantrekt, zie je dat er weer tijd en geld wordt vrijgemaakt voor zulke stijlvolle projecten. Het is kortom weer tijd voor stijl.”

GHM Eclatec, met in Frankrijk zo’n 700 medewerkers, realiseert projecten in de hele wereld. Daarbij dragen de projecten vaak bij aan een herkenbare identiteit van een stad of streek.

“In Frankrijk heb je dat al heel sterk. Er is eigenlijk geen stad of streek die geen producten van GHM Eclatec heeft.” Hij noemt een mooie toepassing: trammasten. “In Frankrijk zijn er tien grote steden waar trams rijden. In negen van die steden hebben wij de trammasten geleverd. En elke stad heeft daarbij - na overleg met architecten en stedenbouwkundigen - zijn eigen vormgeving gekozen.”

Nederlandse opdrachtgevers kunnen via Van Stigt Thans ter inspiratie digitaal een vuistdik ontwerpboek ontvangen met talloze voorbeelden van door GHM Eclatec gerealiseerde projecten. “Dat gaat van kunstwerken tot lichtmasten, allemaal ‘specials’.”