Sessies uitgelicht
Het parallelprogramma van het Nationaal Fietscongres telde bijna 30 kennissessies, workshops en walkshops. Op deze pagina een greep uit het aanbod.
"Nieuwe inzichten en kennis voor fietsveranderaars"
- Mathijs Ransijn
regelen
In de Kennissessie Regelen ging het over hoe je met ingrepen op het gebied van techniek of infra het fietsverkeer veiliger kunt maken. Door voorrangsregels op bepaalde kruispunten in Amsterdam aan te passen werd het aantoonbaar veiliger.
Ook gastgemeente Den Haag kwam in deze sessie aan bod. Omdat de gemeente fors inzet op de mobiliteitstransitie, wordt onder meer gekeken naar de doorstroming op geregelde kruispunten.
Rotterdam werkt aan een herijking van het ontwerphandboek fiets en onderzoekt momenteel de voor- en nadelen van tweerichtingsfietspaden. De gemeente heeft, in samenwerking met DTV Consultants, een handreiking gemaakt die helpt om bij inrichtingsplannen in een vroegtijdig stadium tot de juiste keuze voor een eenrichtingsfietspad of een tweerichtingsfietspad te komen.
Als laatste kwam Haarlem aan de beurt, waar op het gebied van fietsinfra nog een wereld te winnen is. Met quick wins kan al veel bereikt worden, zo werd duidelijk.
City Deal Fietsen voor iedereen
Met de City Deal 'Fietsen voor Iedereen' willen partijen bereiken dat zoveel mogelijk mensen gaan fietsen. Om dit te bereiken, concentreert de City Deal zich op de toegang tot een veilige fiets en de vaardigheid om te kunnen fietsen. Bij de Inspiratiesessie legden gemeente Haarlem, Decathlon, ANWB en het ministerie van VWS uit hoe ze bijdragen aan het hebben, kunnen en willen fietsen. Mariska van der Steen leidde het gesprek. Elke partij heeft zijn eigen insteek om het fietsen te stimuleren. Gemeente Haarlem zoekt de verbinding met het sociale domein, bijvoorbeeld via een project met loopfietsen op kinderdagverblijven. Deze verbinding is cruciaal. “Het ruimtelijk domein heeft immers kennis en tools rond fietsinfra en andere hardware, maar het sociaal domein weet precies wat de doelgroep nodig heeft", aldus Monique Verhoef, alliantiemanager van de City Deal.
Fietsen met een beperking
Daan van der Burgh (Fietsersbond) trapte deze sessie af met zijn presentatie over hoe mensen met autisme het verkeer op de fiets ervaren. Bijzonder, want hij weet zelf sinds een jaar of 15 dat hij autisme heeft. “We ervaren de wereld intenser, prikkels komen heel direct binnen en we zijn heel gevoelig voor impulsen van buiten”, vertelt de ervaringsdeskundige.
Leerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak opgehaald en teruggebracht met busjes, vertelt Eline Wessels van SportUtrecht, dat zich inzet om leerlingen in het speciaal onderwijs te leren fietsen. Ook de ouders worden bij het proces betrokken.
Mulier instituut verzorgde een presentatie over ‘onbeperkt fietsen’, over waar fietsers met een beperking in de praktijk tegenaan lopen. “We horen verhalen van mensen die hun speciale fiets geparkeerd hadden en die vervolgens uit de handen van handhavers moesten bevrijden, omdat de fiets niet exact op de goede plek stond.”
wat als je in nederland terechtkomt en niet kan fietsen?
De twee Zwollenaren Gooitske Zijlstra en Arjan Broer zijn betrokken bij ‘Fietsen geeft Vrijheid’, waarbij vrijwilligers in samenwerking met Travers Welzijn in Zwolse achterstandswijken fietsles geven. Het programma bestaat uit theorie- en praktijklessen. Tijdens de walkshop werd enthousiast verteld over de deelnemers, de fietsen en de resultaten – die zonder meer positief zijn. “Tijdens de cursus verzorgen wij de fietsen. Na afronding van de lessen kunnen deelnemers vanuit het programma gratis een opgeknapte ‘weesfiets’ krijgen.” Daarmee staat niets het fietsen meer in de weg.
Parkeren
Hoe ontwerp je parkeerbeleid en voorkom je een wildgroei aan foutgeparkeerde fietsen in woonwijken, bij scholen, kantoren en stations? Erik Bosschaart van Bureau de Groot Volker vertelde hoe zijn bedrijf inspeelt op veranderende fietsparkeerbehoeften. “De fiets is groter, sneller, en duurder”, vat hij het probleem samen, “en dus verwachten we hoogwaardige parkeeroplossingen”.
Wouter van Minderhout (ProRail) nam ons mee in de fietsparkeerprognoses van ProRail. “We kunnen alleen anticiperen als we een goed beeld hebben van wat we in de toekomst kunnen verwachten aan parkeerbehoefte bij stations.”
Ton Kooymans van Dutch Bike Parking Academy ziet vooral dat capaciteit verkeerd wordt ingeschat. “Dan heb je wel veel fietsenrekken, maar doordat ze niet effectief bruikbaar zijn – te hoog, te klein, te krap, te onhandig – heb je geen fietsplékken.”