Thema

Samen Leven

Wooncirkels zorgen voor verbinding

Inclusief wonen: betaalbaar, in én met de eigen wijk

Ouderen langer zelfstandig thuis! Maar hoe dan?

(On)gewoon Goed Wonen: ontwerp beter GGz herstel in de wijk

Tip!

Breid je netwerk uit door te speeddaten! Kom één op één in contact met andere festivalgangers en wissel visitekaartjes uit.

Positieve gezondheid: een integrale, wijkgerichte aanpak binnen de herstel-gerichte zorg

Steeds meer ouderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid, verstandelijke of lichamelijke beperking blijven zelfstandig in de wijk wonen. Een toegankelijke woonomgeving die mensen stimuleert om mee te doen en elkaar te ontmoeten kan bijdragen aan prettig thuis in de wijk wonen. Het platform ZorgSaamWonen verzorgt een aantal sessies over het thema ‘Gezond samenleven.’ Hoe ziet een zorgvriendelijke wijk eruit? Architecte Caro van Dijk van bureau Oostwest presenteert het onderzoek (On)gewoon Goed Wonen. Ze laat zien hoe ze in de Waterwijk in Lelystad samen met GGZ-cliënten en professionals een toekomstscenario voor beter herstel in hún wijk hebben ontworpen, volgens de principes van ‘Users as Designers’.

In Amsterdam zijn er wooncirkels: plekken van ontmoeting en geclusterde woonconcepten. De wooncirkels steunen cliënten in hun proces van verzelfstandiging en de plek van ontmoeting draagt bij aan versterking van de sociale cohesie. Henrike Klok van corporatie Rochdale vertelt er meer over.

Je hebt vast gehoord van de positieve gezondheidsbenadering van Machteld Huber? Positieve Gezondheid gaat uit van een brede kijk op gezondheid. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid past dit gedachtegoed binnen de herstelgerichte zorg. Jan Berndsen, ambassadeur GGZ van het Institute for Positive Health (iPH) en Chris Nijboer, kernteamlid en trainer bij Indekerngezond, Leidsche Rijn praten je hierover bij.

Welke elementen van de fysieke, functionele en sociale woonomgeving zijn belangrijk om langer thuis te kunnen wonen? Clementine Mol, arts met een bouwkundige achtergrond, bracht ze voor het ben Sajet Centrum in kaart en publiceerde het rapport ‘Ouderen langer zelfstandig thuis! Een optimale woon(zorg)omgeving draagt bij aan de positieve gezondheid van ouderen en kan hen ondersteunen om langer thuis te blijven wonen, concludeert zij .

Maarten Visser van bbn adviseurs gaat met architect Jarno Nillesen, omgevingsdeskundige Iris Bakker en Koen Arts, schrijver én natuurverkenner in gesprek over de gezonde woonzorgomgeving voor ouderen.

Heb jij je ticket nog niet bemachtigd? Doe dit via verbindingsfestival.online