Mainstage

Op het main stage verzamelde een keur aan sprekers zich, elk met een andere achtergrond en visie. Samen gaven ze, onder leiding van dagvoorzitter Sofie Declerque hun kijk op de Slimme en Gezonde Stad. En dat zorgde voor een aantal verrassende inzichten!

Rick van Baaren en Mattheis van Leeuwen – Gedragsveranderaars

In de huidige coronasamenleving zitten we in een preventiefocus, maar we willen langzaam naar promotiefunctie bewegen. “Het is moeilijk om van de ene naar de andere mindset te gaan; daarom moet je concreet maken hoe je een transitie wilt vormgeven. Zo kom je tot gedragsverandering.” Bijvoorbeeld door inzichtelijk te maken wat veranderend gedrag betekent voor mensen zelf. “Als je het over de gevolgen gevoel, gedrag en mindset hebt, krijg je mensen enthousiast om mee te bewegen.”

Wim Daniëls – schrijver en cabaretier

We staan voor een enorme bouwopgave en volgens Wim Daniëls moeten we huizen bouwen, die voelen als ons lichaam. “Huis en huid zijn identieke woorden, ze betekenen: verdekking. Hoe de huid het lichaam bij elkaar houdt, is echt verwonderlijk. Als we ooit huizen kunnen bouwen die net zo stevig in elkaar zitten als ons lichaam, hebben we het goed gedaan. Daar moeten we naar streven.”

Jacco Vonhof – Voorzitter MKB Nederland

Corona zorgt voor een stroomversnelling, maar ‘er gloort hoop aan de horizon’. Met die woorden startte Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland zijn keynote. Zeker met het oog op de coronacrisis bevindt hij zich in het heetst van de strijd. Want er zijn voorspellingen dat we volgend jaar met 700.000 werklozen te maken hebben. “Onze hele economie staat op schudden. Sommige ondernemers gaan dit niet overleven. We moeten ervoor zorgen dat we voldoende nieuwe aanwas krijgen en dat we oudere werknemers niet kwijtraken, maar hoe we dat moeten doen? Daar breek ik me het hoofd over.”

Bernard Wientjes - Voorzitter Bouwagenda

Over bouw gesproken: Bernard Wientjes, voorzitter van de Bouwagenda, is belast met de verduurzamingsopgave van 4,5 miljoen private woningen. Het driejarige programma gaat nu zijn laatste jaar in. Ondanks een gebrekige verbinding, wist hij te melden dat ‘de grote massa van de huiseigenaren helemaal geen interesse heeft in verduurzaming’. De grote opgave voor het komende en laatste jaar is om hen toch zover te krijgen. “Maar dat gaat heel lastig worden. Ik hoop dat ik hier over een jaar kan zeggen: we hebben de trein niet alleen op de rails gezet, maar hij dendert daar naar 2050.”

Maxime Verhagen – Voorzitter Bouwend Nederland

Bouwend Nederland werkt aan de ‘Verkenning Bouw & Infra 2030’. Het plan moet eind 2020 af zijn. Volgens voorzitter Maxime Verhagen is het nu relevanter dan ooit: “We hebben vier thema’s in de verkenning benoemd: Ruimtelijke spreiding en functies, Energie-infrastructuur, Toekomst van werk en Waarde van bouwen.” Aan de hand van deze vier thema’s, verkent de vereniging welke afslagen het nog kan nemen. “We beschrijven een mogelijke toekomstige werkelijkheid, die kan verschillen van de huidige. Dat is een samenspel van beleid, markt en maatschappij. Samen bepalen we hoe onze sector er straks uitziet.”

Derk Loorbach – professor transitiemanagement Erasmus Universiteit

Niet iedereen is enthousiast over wat hij tot nog toe hoorde. Derk Loorbach: “Ik heb me zitten ergeren aan Wientjes en Verhagen. Herstel naar het oude en economisch herstel gaan vastlopen, dat weten we van historische transities. We moeten af van een fossiele economie.” Het moet radicaal anders, stelt hij. en daarom is het tijd om ‘vooruit te struikelen’ met totaal nieuwe initiatieven en ideeën die van onderaf komen. “Er liggen voldoende ideeën op straat, die komen voort van onderaf; vanuit bewoners, burgers en de ambtenaren.” En daarom roept hij niet op tot burgerlijke, maar tot professionele ongehoorzaamheid.

Pascal Smet – Staatssecretaris Brussels Gewest

Een stad die durfde het radicaal anders te doen, is Brussel, vertelt de bevlogen Brussels staatssecretaris Pascal Smet. De stad nam ruimte van de auto af en gaf het aan fietsers en voetgangers. Tegen het zere been van sommigen. “Toen ik in de politiek kwam zeiden velen: ‘Ga lekker terug naar Vlaanderen met je fiets’. Maar we hebben bewezen dat het wel kan.” Smet heeft tips voor hen die ook willen veranderen. “Spreek over doelstellingen, laat mensen dromen over de toekomst, houd focus zodat je (ondanks weerstand) weet waar je uit wilt komen en luister ook naar degenen die niets zeggen.”

Michel Rutgers – Algemeen directeur Longfonds

In een gezonde toekomst is ook het inademen van gezonde binnenlucht van groot belang, vertelt Michel Rutgers, algemeen directeur van Longfonds. “In het Gezonde Luchtakkoord gaat het vooral over ongezonde buitenlucht. Een goede stap, maar we zijn er nog niet.” In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een longziekte, en dat kunnen er meer worden nu mensen vaker binnen zijn, waarschuwt hij.

Claudia Reinier – vicevoorzitter Techniek Nederland

In de bouw en techniek zijn veel mensen aan het werk gebleven tijdens de coronacrisis, vertelt Claudia Reinier. “Een dik chapeau aan ondernemers, die met creativiteit en slagkracht ook in de 1,5 metersamenleving actief kunnen blijven.” Wel maakt de organisatie zich zorgen over een aantal opgaven voor de toekomst, vertelt ze. Daarom doet ze een oproep om ‘in projecten meer te investeren in digitalisering, om duurzaamheid en vergroenen in te passen in jouw projecten en om je niet te beperken tot landsgrenzen in je projecten’. “Zo komen we verder via een slimme en gezonde toekomst.”

Leontien Zijlaard-Van Moorsel - Het Leontienhuis

Het Leontienhuis is een inloophuis voor mensen met een eetstoornis, waar inmiddels 80 gezinnen wonen. Het werd onder meer gerealiseerd door een financiële bijdrage vanuit Duurzaam Gebouwd. “Een veilige en gezonde omgeving begint bij een gezond en duurzaam klimaat”, vertelt Van Moorsel. Volgens Van Moorsel zitten psychische ziekten vaak nog in de vergeethoek. Veldkamp vult aan dat het Leontienhuis wil verbinden. Op 17 september organiseert de stichting een fietstocht met als doel om 10.000 euro op te halen. Veldkamp daagt Maxime Verhagen uit om mee te fietsen, Van Moorsel doet dezelfde oproep aan minister Hugo de Jonge: “Dus Hugo, ga maar alvast in training!”